CKL Waikato Part Of Award-Winning Team For Leading-Edge Equine Vet Centre

 
 CKL Waikato Part Of Award-Winning Team For Leading-Edge Equine Vet Centre

CKL was delighted to be part of the award-winning Waikato Equine Veterinary Centre team in October’s annual Property Council We Are Waikato Awards 2016 – winning the Best Team for Waikato Project Award.

CKL Senior Planner Andrew Wood says the award win recognised the excellent teamwork displayed by a group of skilled experts from a range of professions.

"It’s a prestigious award and there was plenty of tough competition in this category so the team was thrilled to win the top prize.”

The Waikato Equine Veterinary Centre (WEAV) team comprised CKL, Studio 4 Architecture, Harrison Lane Equestrian Design and Construction, Quinn Landscape Design, TDG, Porritt Builders Limited, Camex Earthworks and Drainage, Gray Consulting Engineers Limited and Lighting Technologies.

The challenge was complex. Hamilton Veterinary Services Ltd had a burgeoning and successful team of specialist equine veterinarians located near the Te Rapa Racecourse. The success of the equine division meant they needed to expand to a new, purpose-built facility.

The team was tasked with designing and building a high-quality, purpose-built equine facility on a suitable site. A strong team approach was needed for this challenging development from a concept, consenting, physical and operational perspective.

WEVC chose CKL’s planning experts as part of the team to deliver the necessary resource consents. CKL needed to present a quality application which would give the best chance of approval from Waipa District Council.

Andrew says one of the biggest challenges of the project was working around the hurdles in the District Plan so WEVC could sit on its own title - purchasing and owning the land in advance without the usual two-year timeframe before the title can be issued.

“The Council’s District Plan states facilities such as these should be situated in an urban location but, in this case, a rural location was clearly more appropriate for an equine hospital. We really had to challenge the Council’s thinking on this.

“The end results were land use and subdivision consents approved without notification for a commercial enterprise with a functional need to locate in the rural zone. Overcoming these hurdles was a huge component in the overall success of the project.”

The high-class development was delivered on time and under budget, opening in August 2016 and meeting with widespread acclaim from the industry and locals alike.

“The WEVC project team demonstrated how a team of numerous industry experts delivered a central hub for equestrian care which has also has positively enhanced the locale,” says Andrew.

Date Added: Wednesday, 14th December 2016
 
Back...